Een eenvoudig stappenplan om een gebruiker toe te voegen aan Search Console. Waarschijnlijk heb je het verzoek gehad om mij toe te voegen. Dit is in een aantal eenvoudige stappen te realiseren. 

Inhoudsopgave

Wat is Google Search Console?

Met Search Console kun je allerlei interessante gegevens achterhalen van jouw website. Denk hierbij aan welke pagina’s populair zijn, waar mensen op zoeken, welke pagina’s goed geindexeerd zijn in Google en nog veel meer. 

Ik wil ook mijn website in Search Console

En dat is je goed recht ook! Het is een gratis dienst van Google die alle data beschikbaar stelt waarmee jij aan de slag kunt. De data is superhandig en geeft veel inzicht in de manier hoe Google tegen jouw website aankijkt. Het is een must-have-tool voor iedereen die actief met zijn site bezig is. Hoe zorg je er nu voor dat jouw website ook te gebruiken is in deze handige tool van Google? Volg deze eenvoudige stappen.

Zorg dat je een Google Account hebt

Iedereen mag er gebruik van maken, maar dan moet je wel een Google Account hebben. Veel mensen gebruiken een @gmail adres hiervoor, dat is automatisch ook een Google Account. Je kunt ook jouw eigen emailadres gebruiken en deze toevoegen aan Google als account. Klik op onderstaande link om een account te maken:

  • https://accounts.google.com/Login?hl=nl

Als je al een account hebt, kun je meteen inloggen bij Search Console door naar de volgende URL te gaan:

Toevoegen van jouw website

Search Console - Property toevoegen
Search Console – Domein of URL-voorvoegsel keuze

Linksboven kun je klikken op “Property toevoegen”. Je krijgt dan twee keuzes:

Search Console - Domein of URL-voorvoegsel keuze

Google ziet jouw website of domeinnaam als een property. Dat klinkt heel lastig, maar dat valt reuze mee. Google maakt eigenlijk een onderscheid in twee property types:

  • domein
  • URL-voorvoegsel
De property domein is nog vrij recent. Waarbij je vroeger alle variaties van je domeinnaam als losse property moest aanmelden (denk aan: domein.nl, www.domein.nl, https://domein.nl etc) kan dat nu ineens door alleen ‘domein.nl’ aan te melden als domein property. 
Search Console - Domein property toevoegen
Search Console - Domein property toevoegen

Verificatie van property

Google wil graag controleren dat jij de eigenaar bent van de domeinnaam of property die je toevoegt, logisch ook natuurlijk. Dit kan op de volgende manieren:

  1. Domein > DNS
  2. URL-voorvoegsel > Diverse methodes (HTML, Analytics, tags etc)
Bij de verificatie via DNS is er technische kennis nodig; je zult moeten inloggen bij jouw provider en een record moeten toevoegen aan de DNS. Schrik je al bij al deze termen? Vraag dan aan jouw provider of hij het record wil toevoegen, vaak is dat geen probleem.

Zie ook de uitleg van Google zelf: https://support.google.com/webmasters/answer/9008080

In 3 simpele stappen voeg je een gebruiker toe

Stap 1: Ga naar Google Search Console

Als eerste gaan we inloggen in Google Search Console, daarvoor dien je te gaan naar:

Of je kunt ook in Google zoeken naar “Search Console” natuurlijk en klik op de URL in de zoekresultaten, zie onder hoe dat eruit ziet.

Stap 2: Ga naar instellingen en klik op gebruikers en rechten

Search Console - Instellingen
Search Console – Instellingen

Na het inloggen zie je links onderin het menu een optie “Instellingen”. Na het klikken hierop verschijnt onderstaande afbeelding. Je ziet dat je hier zelf de eigendomsrechten hebt (controleer dit middels het groene vinkje wat je ziet staan, net zoals bij mij). Ook is er een optie voor “Gebruikers en rechten”. Klik op deze link en je gaat door naar de volgende stap.

Search Console - Gebruikers
Search Console - Gebruikers

Stap 3: Gebruiker toevoegen

Search Console - Gebruiker toevoegen

Klik rechtsboven op “Gebruiker toevoegen”. Je krijgt dan een nieuw scherm waar je de extra gebruiker kunt opgeven. Indien je mij opgeeft, gebruik dan “hans@marketence.nl” en geef de volledige rechten. Er is ook een optie voor beperkte rechten, maar dan kan ik niet alle akties uitvoeren die nodig zijn om uiteindelijk jouw website te optimaliseren voor zoekresultaten in Google.

Search Console - Gebruikersnaam opgeven

Welke type gebruikers zijn er die je toegang kunt geven?

  • Gebruiker met volledige rechten – Heeft rechten om de meeste gegevens te bekijken en kan bepaalde acties uitvoeren.
  • Gebruiker met beperkte rechten – Heeft eenvoudige weergaverechten voor de meeste gegevens maar kan geen acties uitvoeren.
Kijk ook bij Google voor een uitleg van rechten: https://support.google.com/webmasters/answer/7687615?hl=nl

Conclusie

Met een beetje geluk heb je het voor elkaar gekregen om een gebruiker toe te voegen aan Google Search Console en begrijp je ook wat je ermee kunt en waarom ik dit nodig heb. Mocht je toch nog vragen hebben, dan weet je me te vinden. 

Geef een antwoord