Je hoort het steeds vaker. En van vrienden en collega’s hoor je dat je er écht wat mee moet gaan doen. Maar waarom? Wat is SEO en wat kun je ermee? Om je gerust te stellen: ik hoor dit veel vaker dan je zou denken. Letterlijk zelfs: “Hans, ik wéét dat ik er iets mee moet gaan doen, maar ik weet niet waar ik moet beginnen en wat nu eigenlijk SEO is, help!”.

Bedenk een superhelden tune en lees snel verder, Hans to the rescue!

Uitleg op de vraag “Wat is SEO?”

SEO staat voor Search Engine Optimization, in gewoon Nederlands is dat “Zoekmachine optimalisatie”. Het wil zoveel zeggen dat je met specifieke kennis het mogelijk zou moeten kunnen maken dat een pagina van een website op specifieke zoektermen, bij voorkeur in de Top 10, in de resultaten van Google tevoorschijn komt. In ieder geval hoger dan voordat je met SEO aan de slag ging.

Wat valt er onder SEO?

Nu je al wat beter begrijpt wat SEO eigenlijk is, wil je weten hoe je het kunt toepassen op jouw website. Zelf ben ik niet zo van het adhoc zaken aanpakken, maar werk ik het liefst volgens een SEO strategie. Om gestructureerd te werken kun je het werkgebied onderverdelen in drie verticals:

Techniek

Illustratie SEO Strategie

Zorg dat de techniek in orde is. Er zijn een groot aantal criteria waar je je zelf helemaal gek mee kunt rekenen, maar zorg in ieder geval dat je de basis op orde hebt. Ik pak altijd de techniek als eerste bij een nieuw project.

  • Site structuur
  • Headings (H1, H2, H3 etc)
  • Een sitemap bestand
  • Duidelijke en gebruiksvriendelijke URL’s, ook wel slug genoemd
  • Snelle laadtijd (zie ook mijn andere blog artikel: Google Page Experience update)
  • SSL Certificaat

OnPage

Nadat je de techniek op orde hebt gebracht kun je gaan kijken naar de daadwerkelijke inhoud op de pagina’s. Maar waar moet je beginnen en hoe zorg je dat dat op orde komt?

Vandaag de dag kijkt Google steeds meer naar de intentie van de bezoeker en probeert aan de hand hiervoor de juiste pagina te laten zien. Iemand die op zoek is naar informatie over lekkere boterhammen, zal niet meteen weten dat hij op zoek is naar een tosti apparaat of broodrooster.

Maar iemand die als zoekterm “beste broodrooster 2021” intikt, weet al veel beter wat hij wil. Nog veel concreter is een specifiek model broodrooster intikken en een werkwoord als “koop” of “kopen” erbij vermelden. Bij deze laatste term zal Google met name webshops laten zien, terwijl als een bezoeker in de informatie fase zit, veel liever ervaringen en inhoudelijk meer zal willen leren van de resultaten.

Als jij hierop goed inspeelt, dan zal Google je hiervoor belonen. Zorg ervoor dat de bezoeker lang bij je blijft hangen, meerdere pagina’s gaan lezen en bij voorkeur zo gecharmeerd is dat jouw inhoud en dus pagina wordt gedeeld op Social Media of zelfs via een link vermeld wordt op een andere site.

OffPage SEO

Ook wel linkbuilding genoemd of werken aan je autoriteit. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Zie het al een stukje mond tot mond reclame. Als jouw buurman wil weten of je tevreden was over de schilder van vorig jaar, dan zul je ‘m of aanraden of aangeven dat hij juist niet daarheen moet gaan. Voor websites werkt dat precies hetzelfde; Google wil weten of jij te vertrouwen bent als website. Google meet dat aan de hand van links die naar jouw site wijzen. Als die links dan ook nog eens komen van sites die zelf een hoge autoriteit hebben en die gerelateerd zijn aan jouw content, dan ben je echt serieus lekker bezig.

Vandaag de dag zijn die backlinks allang niet meer gratis. Dan bedoel ik niet perse dat je de links moet kopen, maar dat alle moeite en arbeid die je doet om links te krijgen ook behoorlijk kan oplopen. Als je bijvoorbeeld een supergelikte infographic maakt en die via een persbericht naar buiten brengt, dat kost zomaar een dag of 2 klussen.

Als je meer wilt weten over linkbuilding, dan raad ik aan om mijn blogartikel: “Wat is linkbuilding” even te lezen.

Waarom is SEO belangrijk?

Denk eens andersom: wat doe je als eerste als je wilt weten hoe oud Michael Jackson is geworden? Waar ga je heen als je wilt weten hoe lang het vliegen is naar Griekenland? Juist! Je tikt de zoekterm in je adresbalk of Google in en je kijkt naar de resultaten. Grote kans dat je niet eens naar de nummer 11 of lager kijkt. Dáárom wil je met SEO aan de slag; hoog in de zoekresultaten en onder de aandacht van alle bezoekers.

Wat is een SEO Specialist

Dit kopje heb ik geschreven omdat ik dan een mooi voorbeeld kan geven van de kracht van interne links op een pagina. Zelf zou ik graag gevonden willen worden op de zoekwoord combinatie “Freelance SEO Specialist”, maar dat is natuurlijk voor elke SEO’r wel een interessante term. Daarom heb ik een aparte pagina ervoor gemaakt waar je deze term wat vaker ziet terugkomen. In de URL, in de header en zo direct als linkje met dezelfde zoekwoorden als link. Als ik het zoekwoord verwerk in de link dan krijg ik dubbele scrabble score: Lees hier meer over Freelance SEO Specialist.

SEO Stappenplan

Goed, de basis is nu bekend. Je begrijpt nu wat SEO is, wat belangrijke speerpunten zijn en dat je er echt mee aan de slag moet. Maar hoe dan? Hoe weet je nu waarop je kunt gaan scoren?

Daar is een zoekwoorden onderzoek voor nodig. Met zoekwoorden krijg je inzicht in bepaalde zoekwoord combinaties waarop gezocht word, hoe vaak er op gezocht word en hoe lastig het is om ermee in de Top 10 te staan. Los van de intentie van de bezoeker en alle algoritmes ten spijt; je wilt echt een zoekwoorden onderzoek.

Dus in een notendop;

  1. Zoekwoorden onderzoek
  2. Technisch de site op orde
  3. OnPage en content helemaal op orde
  4. Links naar je website realiseren

En dan is het wachten tot Google begrijpt waar jouw site over gaat, ziet hoeveel tijd je hebt gestoken in goede content en dat je alle juiste links hebt aangetrokken. En dan komt dat moment dat de eerste zoekwoorden in de Top 10 gaan komen. Elke keer weer een prachtig moment, geniet er dan ook van!

Conclusie

SEO is niet lastig, het is een continu veranderende wereld en de techniek gaat snel. Het is een kwestie van bijblijven en continu blijven leren. Als je dat leuk vind en kunt doen voor je eigen site, doen! Wil je het zelf doen en wil je wat handige tips en tricks? Dan help ik je ook graag op weg.

Geef een antwoord